Masło shea

maslo Shea

Masło shea stosuję osobiście od kilku miesięcy, szczególnie na okolice oczu, dłonie oraz łokcie. Zauważyłam, że jest niezwykle delikatne, nie uczula moich oczu, nie zostawia też tłustej powłoczki na skórze a przez to nie brudzi ubrań ani pościeli. Swoje masło shea kupuję w sklepach z półproduktami kosmetycznymi i stosuję bez dodatków.

Masło shea – skład

Masło shea (masło karite, masło galam) jest pozyskiwane z orzechów drzew uprawianych w Afryce środkowo-zachodniej i nazywanych Butyrospermum. Wytworzenie masła shea wymaga dużych nakładów pracy, w wyniku której uzyskuje się składnik stosowany następnie do produkcji kosmetyków i leków.
Masło shea zawiera substancje, które poprawiają nawilżenie skóry oraz działają leczniczo. Wśród związków aktywnych znajdują się tutaj nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, trójglicerydy, trójterpeny (m.in. kwas cynamonowy), woski, witamina E, prowitamina witaminy A oraz alantoinę.

Masło shea – zastosowanie

Masło shea jest dobre praktycznie dla każdego typu skóry, może za wyjątkiem skóry tłustej. Jednak nawet dla osób posiadających spory łojotok może się sprawdzić jako preparat na miejsca szczególnie narażone na wysychanie: łokcie, kolana, stopy, dłonie oraz okolice oczu. Ze względu na swój skład jest stosowane w wielu kosmetykach do ust, twarzy, ciała oraz włosów. Dodawane jest również do mydła (w ilości około 5-7%). Wpływa bardzo pozytywnie na elastyczność skóry, przeciwdziałając rozwojowi zmarszczek. Dzięki zawartości kwasu cynamonowego, który jest naturalnym filtrem, chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym i zapobiega powstawaniu przebarwień. W okresie zimowym pomaga w nawilżeniu spierzchniętych ust i wysuszonych rąk. W niewielkich ilościach nanoszone na włosy poprawia ich kondycję, wzmacnia elastyczność i podnosi blask. W ten sposób jest od lat tradycyjnie stosowane w Afryce. Masło shea wykazuje także właściwości lecznicze: przeciwzapalne, zmiękczające, utrzymujące właściwą wilgotność skóry. Ponadto masło nie alergizuje i może stanowić świetny produkt do nawilżania okolic oczu oraz stosowane jest jako preparat zmniejszający przekrwienie błony śluzowej nosa.

Masło shea a atopowe zapalenie skóry

Masło shea znajduje zastosowanie w leczeniu atopowego zapalenia skóry (AZS). Zawarte w nim witaminy A, E i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają gojenie, jak również zapobiegają dalszym uszkodzeniom i tworzeniu się nowych stanów zapalnych.
Posiada również doskonałe właściwości osłaniające. Dlatego w przypadku osób cierpiących na atopowe zapalenie, jest bardzo dobrym zabezpieczeniem a jednocześnie lekarstwem dla skóry cienkiej i zmęczonej długotrwałym stosowaniem maści sterydowych. Wraz ze zmianą podejścia do leczenia AZS, warto więc wprowadzić do codziennej pielęgnacji miejsc szczególnie wrażliwych właśnie shea. Ponadto, dzięki rewelacyjnym zdolnościom izolowania skóry od otoczenia, masło shea przydatne jest w leczeniu zapaleń kontaktowych skóry oraz łagodzi reakcję uczuleniową wywołaną kurzem.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie masła shea?

Masło shea można dostać w czystej postaci w sklepach ze zdrowa żywnością, drogeriach z produktami naturalnymi lub w sklepach z półproduktami kosmetycznymi. W trakcie zakupów warto jednak zwrócić uwagę na informacje dotyczące jego klasy. Możemy bowiem trafić na:
A – masło shea surowe i nierafinowane,
B – masło shea rafinowane oraz
C – masło shea w wysokim stopniu rafinowane, wyodrębnione z mieszanki przy pomocy rozpuszczalników.
Najlepiej zaopatrzyć się w masła klasy A, czyli masło nierafinowane, które kosztuje około 13-14 zł za 50 g. Zaletą masła shea jest możliwość jego długotrwałego stosowania bez możliwości przedawkowania. Większość osób, które stosowały masło w czystej postaci jak również w produktach wieloskładnikowych podkreśla większą skuteczność 100% masła shea w codziennej pielęgnacji.

źródło zdjęcia

Please follow and like us:

1 Response

  1. Masło Shea 14/08/2018 / 23:33

    Na pewno masło shea powinno być w każdym domu czy to na oparzenia czy lekkie zapalenia skóry. Mowa tu oczywiście o maśle nierafinowanym! Fakt, że aplikacja takiego masła jest dość trudna ale każdy powinien spróbować i przekonać się, że jest to kosmetyk uniwersalny i bardzo dobry a dodatkowo naturalny !!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.